diumenge, 16 de novembre del 2014

La vieille politique blavencienne



Com en una cíclica maledicció veterotestamentària, els líders preclars albiren en l’horitzó les properes eleccions. Aixina regiren l’armari i els calaixos per trobar la llibreteta secreta que guarda la fórmula màgica de l’absolutisme electoral.

En el primer punt, com no pot ser altre, es troba l’anticatalanisme. Sense fer botiges el Senyor Governador Interprovincial anuncia una propera llei de senyes d’identitat que amenaça les butxaques del Consell Valencià de Cultura, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i les Universitats, i que de retruc fa trontollar la dèbil pau lingüística. El segon punt és el de la potenciació de la cultura, entesa com la cultura jocfloralesca i pseudofolklòrica d’espardenya. Ací cal salvaguardar la paella autèntica i els correbous, dos institucions cabdals en la forma de entendre la blavenciania. I finalment, volen reinventar una nova televisió pública per lloar les glories de esta terra consumida i arrabassada. Els grans demòcrates que prohibeixen TV3 i Catalunya Ràdio al País Valencià, i que tancaren Radio Televisió Valenciana, ara anuncien a bombo i plateret un nou mitjà públic.

I mentre pretenen reconduir la situació amb la vieille politique que tant bons resultats els ha donat sempre, el poble brama de ràbia. Líders en corrupció i balafiaments, no se n’adonen que ve el tems de la sega i que la impecable justícia els espera, com un fatum innegociable i imperdonable que els aguarda.