dimecres, 1 de maig del 2013

Recordant “En clau de festa”



La veritat ja ha plogut un poc d’allò, pel que sempre paga la pena rememorar els bons moments, perquè els dolents arriben sense cercar-los, de motu proprio.

Per tant volem recordar com, En clau de festa, naixia el 10 de gener de l’any 2005, sent un encàrrec d’investigació de part de l’Institut Valencià de la Música (IVM), amb l’objectiu de confeccionar un treball sobre la música festera valenciana. D’ençà vingueren moltes jornades de recerca als arxius, hemeroteques i biblioteques del País Valencià; moltes hores de redacció i correcció; molts esforços per regirar el nostre passat contemporani i traure-hi aigua clara. I al remat, després de mil i un maldecaps, el 3 de juny de 2010, albiràvem el primer d’aquells llibres.

Per la presentació d’aquell nouvingut, batejat per la premsa com “La Bíblia de la música festera”, decidírem cercar la companyia de la terra blanca valldalbaidina. Acte que es realitzà el dijous 29 de juny de 2010, a la seu de la Societat de Festers del Santíssim Crist de l’Agonia d’Ontinyent.

Allí acudiren un bon nombre de les principals autoritats musicals del país. On a més del president de festers, Rafael Ferrero, es trobava la directora-gerent de l’IVM, Inmaculada Tomás Vert; així com l’alcaldessa d’Ontinyent, Lina Insa; el director, compositor i llavors president de l’Associació de Compositors de Música de Moros i Cristians (ACMMIC), Ramon Garcia Soler, qui a més ens féu el pròleg. A ells s’hi afegiren membres de la junta directiva de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), encapçalats pel president Josep Francesc Almeria; membres del politburó de l’ACMMIC; els càrrecs festers ontinyentins; la presidenta de l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida (IEVA), Mª Josep Garcia; juntament amb familiars, amics i curiosos, que s’hi sumaren en aquest emotiu acte.

I la cirereta, immillorable, fou quan el dissabte 18 de setembre, la FSMCV durant la XI Gala de la Música Valenciana celebrada a València, ens atorgà el premi Euterpe a la millor publicació de l’any 2010. Guardó entregat de mans dels amics Ernest Llorens i Salvador Astruells.