dilluns, 24 de març del 2014

Gratia et amore Dei


La locució llatina gratia et amore Dei és d’eixes màximes que alguns mai acabem de desempallegar-nos-la de les mans. És ben curiós com aquesta sembla perseguir inexorablement a determinades professions.

Quan hom va al dentista, l’advocat, al notari, l’arquitecte o al farmacèutic ja sap de bestreta que la broma li costarà de la butxaca. Tothom n’és sabedor que aquestes professions liberals tenen un cost econòmic. Així l’usuari hi va amb respecte i cura, puix d’una banda necessita urgentment d’ells i d’altra sap que li escuraran la cartera.

Ara bé açò no passa amb altres professions, com per exemple els historiadors. Els historiadors som una classe de personatges que tot ho fem gratia et amore Dei. Tothom té assumit que el que fem és perquè ens agrada. Clar home! Fruïm de matinar i anar als arxius per buscar unes dades amagades que es resisteixen a ser trobades i a ningú importen, a bussejar en llibres polsosos, a pagar i plorar per veure publicades algun dia les nostres palles mentals.

Al remat el nostre treball acaba sent un simple pseudofolklorisme, que sols importa en ocasions puntuals de l’any i que es paga amb aplaudiments, perquè tothom sap que allò ho fem perquè ens agrada!!!

Potser el problema de fons és que en l’actual postmodernitat els estudis humanístics estan completament infravalorats i els presenten a la societat com prescindibles. Tal vegada siga que nosaltres no gaudim d’un poderós col·legi professional que defense els nostres interessos. Potser és que hem de tocar més amb els peus a terra i reivindicar que la terra és de qui la treballa. O simplement hem de començar a bescanviar aquesta màxima llatina per un altra, perquè com en l’encontre del Quixot i els galiots “tantas letras tiene un no como un sí”.



PS: Malgrat que pitjor estan els amics de la filologia catalana, perquè qualsevol fill de veïna n’és de filòleg i gran entès en les diferències dialectals entre el català oriental i l’occidental...